About

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Dance Sarmal Modeli


Dance, doğrusal (çizgisel) iletişim modellerinin ve döngüsel modellerin iletişim sürecini açıklamakta yetersiz kaldığı görüşünden hareketle, kendisinin helezon sarmal iletişim modeli adını verdiği bir model geliştirir.  Çizgisel Model geri bildirime yer vermez.

Döngüsel modelde de iletişim başladığı noktaya geri döner.

//İletişim içerikleri iletişim sürecinin daha ileriki aşamalarındaki içeriğini etkiler. Dolayısıyla iletişim statik değil, dinamik yani değişken bir süreçtir.

Dance’ın modelinin en önemli özelliği hem iletişim sürecini hem de bu sürece katılanları dinamik, değişen ve gelişen ve genişleyen bir biçimde yani aktif olarak ele almasıdır.


  • Sarmal bir model,
  • İletişimde süreklilik var.
  • Sarmal model açık ve kapalı olarak ikiye ayrılıyor.
  • Kişilerin bilişsel seviyelerin gelişmesi açık, dar bir alanda konuşmalar ise kapalı.

Sarmal modelde dinamik bir yapı var. Dairesel modelde ise durağan bir yapı vardır.

Dance’in modeli Osgood ve Shramm’ın dairesel modelinin gelişmiş hali olarak ifade edilmektedir. Osgood ve Shramm iletişimin başladığı noktada sonlanacağını ifade eder. Ancak bazı durumları açıklamada bu yaklaşım yetersiz kalır. Sarmal model ise iletişim sürecini ileriye doğru hareket ettiği için o anda kurulan iletişimin daha sonraki iletişim sürecinin altyapısını yada içeriğini oluşturacağını ifade eder.










kaynak:http://ataturkhalklailiskilervetanitim.wordpress.com/2012/04/07/iletisim-kuramlari-unite-3/
http://www.anlasana.com/egitim/iletisim-kuramlari.html



0 yorum:

Yorum Gönder