Lokasyon bazlı servisler mobil cihazlar tarafından erişilebilen cihazın coğrafi konum bilgisini derlemesiyle oluşturulmuş bilgi ve eğlence servisleridir. Konum bilgisine, Cihaz coğrafi konum bilgisi, baz istasyonu konum bilgisinden, Cihaz üzerindeki GPS donanımdan, IP’lerin kayıtlı olduğu lokasyon veritabanının temin edilmektedir.
Türkiyeden Uygulamalar: Turkcell’in “lokasyon bazlı mobil iz bırakma servisi Gezenzi.
Gezenzi;
Gezenzi üyelerinin; evde, ofiste, otobüste, sokakta, tatilde, nerede olurlarsa olsun tek bir mesaj kolaylığıyla bırakabildiği bu izler, harita üzerinde gerçek zamanlı olarak gösteriliyor. Gezenzi ile neler yapılabilir?
Gezenzi kullanıcıları, hissettiklerini, çevresinde gördüklerini, gittiği yerleri, yemek yediği mekânları, yol ve hava durumunu, beğendiklerini,beğenmediklerini kısaca günlük hayata dair izler bırakabiliyor. Örneğin tatilde rastlanılan sahil manzarası, sinemada izlenilen filmle ilgili yorum,yenilen güzel bir yemekle ilgili izlenimleri lokasyon bilgisiyle birlikte anında paylaşmak mümkün.
İsteyen kullanıcılar tek bir tıkla Gezenzi'ye bıraktıkları izlerin Facebook, Twitterve FriendFeed'teki hesaplarında da listelenmesini sağlayabiliyor.
Her an her yerden cepten iz bırakmak isteyenler ise 6060 kısa numarasına SMS ya da MMS ile mesaj gönderebiliyor. Gönderilen mesajotomatik olarak lokasyon bilgisi ile birlikte gösteriliyor. Gönderilen tüm SMS ve MMS'ler iki ay boyuncu ücretsiz olacak (En İyi Download Manager Yazılımları).
Gezenzi'ye nasıl üye olunur?
Gezenzi'ye üye olmak için http://www.gezenzi.com adresini ziyaret etmek yeterli. Ana sayfanın sağında bulunan "Davetiye İste" bölümü tıklandıktan sonra siteye kayıt yaptırılabiliyor. Dileyen kullanıcılar Gezenzi'ye Facebook hesabıyla da giriş yapabiliyor. Gezenzi'ye üye olmak tamamen ücretsiz.
BuradaEngellendim.com : Engeller ile Lokasyon Bazlı Mücadele.
Burada engellendim” internet sitesi her gün kentlerin birçok yerinde karşılaştığımız yaya engelleyicilerin kaldırılması için kurulmuş. Çünkü bu bir medeniyet meselesi ve fiziki durumu ne olursa olsun her insanın rahatça sokaklarda gezinebilmesi bir insanlık hakkıdır.
5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07 Temmuz 2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun geçici 2. maddesi hükmü uyarınca; kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi öngörülmüştür. Öngörülen süre 07 Temmuz 2012 tarihinde sona erecektir.
Bu süre dolana kadar yapılacakların tespit edilmesi, özellikle sorun yaratan ve tekrarlanan arabaların kaldırımlara park etmesi, kaldırımların çeşitli mobilya ve eşyalarla kapatılması, geçişi zor yolların, yüksek kaldırımların düzeltilmesi işlerinin belirlenmesi ve en önemlisi insanın insana yaptığı ayıpların gözler önüne serilmesi için siz de fotoğraf ekleyin.
Dünyadan Uygulamalar :
Foursquare – www.foursquare.com ( neredeyim )
Foursquare bulunduğun konumu bildirmeye dayanan ve sosyal ağ üzerinden işleyen bir uygulamadır. Ayrıca Foursquare farklı şehirleri keşefettirmeyi vaad eden, küresel konumlama sistemi (Gps)'i kullanan, arkadaşlarınızla ağ kurmanızı sağlayan bir oyun olarakta tanımlanabilmektedir
2009 yılında kurulan Foursquare 10 milyondan fazla kullanıcısı olan ve geçtiğimiz ay 1 milyar check-in‘e ulaşan dev bir sosyal ağ. Kullanıcılar mobil site üzerinden, kısa mesajla ya da cep telefonları üzerine kurdukları Foursquare yazılımıyla bulundukları mekanları işaretliyebiliyor.
Yaptığınız checkinler Badge ismi verilen bir tür rozet (madalya) kazanıyorsunuz. Yeni geçtikleri sistemde ne kadar check-in yaparsanız ona göre bir rozetiniz olacak. Level sistemiyle gerçekleşen olan bu uygulamayla kullanıcılarını farklı mekanlarda check-in yapmaya teşvik ediyor.
FourSquare’de yer ekleme işlemlerini bu ağa kayıtlı olan tüm üyeler yapabilir. Search bölümünden daha eklemek istediğiniz mekanın eklenip eklenmediğni kontrol edip anında mekan bildirimi yapabilirsiniz.
Mekan ekleme işlemini “Add Venue” sayfasından yapabilirsiniz. Ayrıca Google’nin hizmeti olan Maps sayesinde işaretçiyi kullanarak tam koordinatları belirliyoruz. Karşınıza çıkan formu doldururken standart bir kısaltma kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
FourSquare nasıl kullanılır?
GPS destekleyen tüm mobil cihazlar ve akıllı telefonlar için Foursquare uygulaması mevcut.
Yapmanız gereken foursquare.com’a girerek telefonunuzun markası ve modelini seçmeniz gerekmekte. Ardından sistem telefon numaranızı ve e-mail adresinizi istiyor. Bu bilgileri girdikten sonra karşınıza çıkan ekrandan “Uygulamayı telefonuma gönder” kısmını işaretleyerek uygulamayı cihazınıza yüklemiş oluyorsunuz.
Uygulamanın ana özelliği şüphesiz etrafınızda bulunan mekanları görebilmeniz. Mekanları görebilmek için tek yapmanız gereken ise Gps destekli cihazınız üzerinden ekranın altında bulunan “places” seçeneğine tıklamak. İşte hepsi bu kadar.
Mayor Badge nedir?
Uygulamanın bir de eğlenceli kısmı var. Gün içinde ne kadar mekanda check-in yaparsanız o kadar puan topluyorsunuz, puan topladıkça sıkça gittiğiniz mekanlarda ‘Mayor (Başkan)’ oluyorsunuz. Mayor bir mekana son 60 gün içinde en çok gün check-in yapan kullanıcının sahip olduğu bir ünvandır. Bir günde 12 kere check-in olmuş olsanız bile bunların hepsi tek bir check-in olarak hesaba katılır. Son 60 gün içinde en çok birbirini takip eden gün, düzenli olarak check-in yapanlar Mayor olurlar. Dikkat edin, sadece bir Profil Fotoğrafı olan kullanıcılar Mayor olabilir.
Yaptığınız etkinliklerin özelliklerine göre ise ‘Badge (Rozet)’ topluyorsunuz. Newbie (Acemi), ilk check-in yaptığınızda kazandığınız motivasyon badgesidir. ‘Adventurer (Maceracı)’; 10 farklı yerde check-in olduğunuz zaman kazandığınız badge çeşididir. 25 farklı yerde check-in olduğunuz da ‘Explorer (Kaşif)‘ ve 50 farklı yer ile de ‘Superstar ‘badge kazanırsınız.
Foursquare arkadaş ekleme
Sırada Foursquare arkadaş nasıl eklenir ona bakalım. Uygulamaya arkadaş eklemek için yapmanız gereken sola alt kısımda bulunan arkadaş kısmına tıklamanız. Buradan Facebook, Twitter, Hotmail vb. gibi platformlardaki arkadaşlarınızı rahatlıkla ekleyebilmektesiniz. Foursquare’in başka bir artısı ise bu uygulamayı kullanan herkesi bu sayede otomatik olarak görebilmeniz.
Gowalla - www.gowalla.com ( yeme içme ve rehberlik )
Bir tür sosyal seyahat rehberi olan ve arkadaslarinizla kolayca fotoğraf paylasabilmenizi , favori mekanlarinizin neler olduğunu gösterebilmenizi sağlayan Gowalla servisi Facebook tarafindan satin alindi. Hayatinizdaki önemli anlari arkadaslarinizla paylasabilmenizi sağlayan Facebook’un son uygulamasi Timeline ile birlikte bünyesine yeni katmis olduğu Gowalla servisinin insanlarin gezdikleri yerlerle ilgili anlarini paylasabilmenizi sağlamasi Facebook’un Timeline uygulamasinin geleceği ile ilgili neler düsündüğünü göstermesi bakimindan önemli.
Kullanicilarinin gezmis olduklari mekanlarda check-in yaparak paylastiklari ve her check-inde pasaportlarina pinler, itemler ve ödüller ekleyebildikleri bu uygulamanin Twitter , Foursquare ve Tumblr entegrasyonuda bulunmakta. Ayni zamanda iphone , Android , Blackberry , Palm ve iPad uygulamalari da bulunan Gowalla‘yi buradan inceleyebilirsiniz.
Loopt - www.loopt.com ( etkinlikler )
İphone Loopt uygulaması ile, bu uygulamayı yükleyen arkadaşlarınızın nerede olduğunu harita üzerinden görebiliyorsunuz. Aynı zamanda onlara ileti de gönderebiliyorsunuz. Loopt uygulaması ile fotoğraf paylaşımı yapabilir, Facebook ve Twitter hesaplarınızı güncelleyebilirsiniz.
kaynak:http://sosyaliletisim.blogspot.com/2013/05/geolocation-servisleri-lokasyon-bazl.html
0 yorum:
Yorum Gönder