Iletişim Yeni Tarak modeli 1953 yılında Michigan Üniversitesi'nden Theodore M Newcomb tarafından tanıtıldı. O iletişim süreci için farklı bir yaklaşım verir. Bu teorinin temel amacı, bir sosyal ilişkiler (toplum) iletişim rolünü tanıtmak ve sosyal sistem içinde sosyal denge sağlamaktır. Sadece yön okları kullanılarak bu ima, onun şemada ayrı bir varlık olarak mesaj içermez. O insanlar arasındaki ilişkileri sürdürme aracı olarak tüm iletişim gösteren, iletişimin sosyal amacı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bazen bir iletişim "ABX" model olarak adlandırılır.
Newcomb modeli bir üçgen biçiminde veya ABX sistemi çalışır.
A - Gönderen
B - Alıcı
X - endişe Matter
A ve B arasındaki ilişki öğrenci ve öğretmen, hükümet ve kamu ya da gazete ve okuyucuların gibidir. Gönderici ve Alıcı bir aynı akış içinde çalışabilir ama aynı zamanda "X" gibi bazı faktör ilişki kendi akışını etkileyebilir. "X", üçüncü kişiler, sorun, konu ya da politika olabilir.
Örnek :
Öğretmenler 8 saatten 6 saate gelen üniversite zamanlama artırmak için yeni bir politika tanıtmak.
A - Öğretmenler B - Öğrenciler X - Politika ya da sorun öğrenciler ve öğretmenler hem de daha sonra iletişim aralarında kendi denge durumu korur bu politika ile memnun iseniz. Aksi takdirde "A" ve "B" arasındaki iletişim akışını sosyal sistemde sorun olur. "A" veya "B" politikasını kabul etmeye hazır değil ise, o zaman doğrudan sosyal sistemini etkileyen ve denge durumunu muhafaza edemez. Yani Öğretmenler "bir" öğrenci "B" mümkün olduğu kadar ikna edebilirsiniz. Aksi takdirde Politikası "X" in bazı ayarlamalar yapmak ve politika doğru onları ikna etmeliyiz.
0 yorum:
Yorum Gönder